Het nieuwe jaar is inmiddels al bijna een week oud. Voor veel mensen is het jaar begonnen met het maken van goede voornemens voor 2016.
Het maken van goede voornemens is een uitstekende manier om doelen voor jezelf te stellen.
Wil je aan het einde van het jaar tot de conclusie komen dat je goede voornemens in daden hebt omgezet? Dan moet je realistische en haalbare doelen stellen.
Het niet behalen van je doel kan een negatieve impact op je zelfvertrouwen hebben en dat is zonde! Als je rekening houd met deze vier tips worden jouw goede voornemens ook goede doelen, zonder al teveel stress:
- Stel je doelen niet te strikt op
Je weet niet hoe het jaar precies gaat verlopen, dus houd rekening mee dat omstandigheden kunnen wijzigen. Wees niet te streng voor jezelf door te zeggen dat je iets altijd of juist nooit meer gaat doen.
- Focus je op het positieve
Door voornemens te maken die gericht zijn op zaken waar je niet tevreden mee bent, roep je direct negatieve emoties op. Het is effectiever om je doelen op een positieve manier te verwoorden, zodat je gemotiveerd en optimistisch aan de slag kunt.
- Richt je niet alleen op het eindresultaat
Het behalen van je doel(en) gaat tijd in beslag nemen; en er zullen vele tussenstops zijn. Het verschil tussen waar je nu staat en waar je wil zijn kan demotiverend zijn als je alle aandacht richt op het einddoel. Als je bijvoorbeeld meer wil gaan sporten; richt je niet op het aantal keer dat je dit per week doet of het aantal kilo’s dat je wil afvallen maar op het vinden van een sport waar je plezier in hebt.
- Wees niet afhankelijk van geluk of andere mensen
Goede voornemens waarbij invloed van buitenaf een rol spelen, zijn riskant. Jij hebt per slot van rekening geen controle over wat anderen doen of hoe situaties zich ontwikkelen. Laat jouw goede voornemens daar dan niet van afhangen.