Op 3 maart is het World Wildlife Day, een dag die door de Verenigde Naties (UN) in het leven is geroepen om een hele duidelijke boodschap te verspreiden: “Het is tijd om het aanrichten van schade aan in het wild levende dieren serieus aan te pakken”
De illegale handel in wilde dieren wordt steeds meer en meer een
vorm van georganiseerde misdaad. Denk bijvoorbeeld aan het vangen en doden van in het wild levende dieren en het stropen van hun huid of eieren. Ook in Suriname hebben we hiermee te maken. Door de jaren heen zijn al verschillende diersoorten uit Suriname verdwenen, en nu wordt ook de zeeschildpad met uitsterven bedreigd.
Zeeschildpadden kruipen al langer dan honderd miljoen jaar rond op Aarde en vier van de zeven soorten zeeschildpadden komen voor in de regio Suriname-Guyana-Frans Guyana. Helaas zijn wij mensen de voornaamste oorzaak dat er steeds minder zeeschildpadden in de regio voorkomen. Dat komt door twee dingen:
- Volwassen zeeschildpadden worden per ongeluk gevangen of raken verstrikt in netten van vissers, met als gevolg dat ze verdrinken
- De eieren die de zeeschildpadden op de stranden leggen worden door mensen geraapt om op te eten. De eieren van de zeeschildpadden worden ook door natuurlijke vijanden bedreigd, maar doordat mensen ze willen eten blijven er nóg minder over.
Milieuvervuiling heeft ook gevolgen voor de zeeschildpadden. Afgelopen december heeft Fernandes Bottling in het kader van de International Volunteerday samen met WWF Guianas op het strand van Albina zwerfafval (met name PET-flessen) opgeruimd. De zeeschildpadden zien stukjes plastic namelijk gauw aan voor voedsel met als gevolg dat zij ziek worden van al het plastic dat zij eten.