Fernandes Bottling Blog

Gastblog Dyonne Leerdam Softdrink en onze tanden

Softdrinks en onze tanden

Wat gebeurt er met je tanden als je softdrinks drinkt? Mondhygiëniste Dyonne Leerdam van Dental Hygiene 597 vertelt je er vandaag alles over, en geeft tips om slijtage van je tandglazuur te voorkomen.

“Softdrinks zijn heerlijk, daar zullen de meeste van ons het wel mee eens zijn. Maar heb jij er ooit bij stil gestaan of deze dranken invloed op je tanden hebben?

Softdrinks bestaan uit de hoofdbestanddelen: water, suikers en/of zoetstoffen en niet te vergeten het koolzuur; zonder bubbels is het gewoon limonade. Zoals wij allemaal weten zorgen bacteriën in de mond in combinatie met suikers voor gaatjes. En als een 500ml petfles softdrink zo’n 50 gram suiker kan bevatten (dat zijn meer dan 12 suikerklontjes) is het niet verwonderlijk dat je van softdrinks meer kans op gaatjes in de tanden en kiezen, hebt. De klacht die ik als mondhygiënist vaak krijg is: “Mevrouw Leerdam, ik heb last van zure tanden! Wat nu?”.

Wij noemen dat met een mooi woord tanderosie. En dat is een serieus probleem dat vaak niet serieus genomen wordt. Tanderosie is slijtage van het tandglazuur en het ontstaat door zuren.

Hierbij wordt onderscheid gemaakt tussen zuren afkomstig uit het lichaam (intrinsieke zuren) en zuren van buiten het lichaam (extrinsieke zuren). De extrensieke tanderosie komt het meest voor en daar komen de softdrinks dan ook om de hoek kijken. De zuren uit je voedingsmiddelen lossen het glazuur op, waardoor het dunner wordt. Met als gevolg dat je tanden gevoeliger worden en koud of warme eten en drinken pijnlijk is, de kans op gaatjes nog groter wordt en je tanden geler worden.

Tanderosie

Het is daarbij ook goed om te weten dat verdwenen glazuur nooit meer herstelt.

Softdrinks spelen een belangrijke rol bij tanderosie. In veel van deze dranken zitten namelijk zuren die je niet direct proeft. De eerder aangegeven hoeveelheden toegevoegde suikers maken dat de zure smaak niet op valt. De smaak zegt dus niets over de zuurgraad, en dit geldt voor alle voedingsmiddelen, hoe gezond ook. Hieronder zie je een overzicht van diverse dranken en hun zuurgraad:

zuurgraad

Een behandeling voor tanderosie bestaat nog niet. Met de tips hieronder kun je het echter wel beperken. Laat je gebit regelmatig controleren door een de mondhygiënist om, met daarvoor speciaal ontwikkelde tools, eventuele tanderosie tijdig te herkennen, diagnosticeren en preventief te behandelen.

  1. Zorg voor een optimale mondhygiëne.
  2. Beperk bij voorkeur het aantal eet- en drinkmomenten tot 7 per dag.
  3. Spoelen, slurpen of nippen van softdrinks vergroot de kans op aantasting van het glazuur alleen maar.
  4. Drink je glas dus in een keer leeg!
  5. Het liefst met een rietje, leg die wat verder in de mond zodat de softdrink niet in contact komt met je tanden.
  6. Poets je tanden niet direct na het eten of drinken van zure dranken of voedingsmiddelen, maar wacht ongeveer één uur met poetsen.
  7. Poets twee maal per dag met een fluoride tandpasta om je tanden sterker te maken. Het is daarbij aan te raden om een zachte tandenborstel en een laag slijtende (weinig abrasieve) tandpasta te gebruiken.
  8. Stimuleer de aanmaak van speeksel door te kauwen op suikervrije kauwgom; speeksel heeft een neutraliserende werking.
  9. Drink geen softdrinks voor het slapen gaan, want de zuren hebben dan gedurende je hele nachtrust vrij spel.”
Bedankt voor de tips Dyonne!
Wil jij een afspraak maken bij Dental Hygiene 597 voor een controle van je gebit? Maak dan nu gebruik van de speciale verjaardagskorting van 25% in verband met het 6-jarig bestaan van de praktijk. Voor een afspraak kun je bellen met 422 929 / 889 2929  of 729 2929.

 

One thought on “Softdrinks en onze tanden”

  1. Goed artikel over de gevolgen voor het gebit van softdrinks. Ik drink ze dan ook helemaal niet meer. Als je ze eenmaal ontwend bent, en je drinkt dan toevallig toch eens een glas fruitsap, valt je meteen op hoe kunstmatig het ook smaakt. Nog een voordeel: van wat ik niet koop, hoef ik geen verpakking weg te gooien.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.